Panuje opinia, że wzrok nie jest nam dany raz na zawsze, że
nadchodzi taki moment w życiu, kiedy zaczyna się on psuć, a my zaczynamy gorzej
widzieć. W tym przekonaniu jest wiele prawdy, jednak z drugiej strony
należy pamiętać o tym, że genetyka i starość to jedno, a drugie to nasze
starania o to, by widzieć dobrze jak najdłużej. Nie brak przecież osób, które
dobrym wzrokiem cieszą się przez wiele lat, do późnych lat okresu dojrzałości.
Dietowe korekty
Dieta, która zawiera za mało witamin i minerałów prędzej
czy później odbije się nam czkawką. Może powodować nie tylko uczucie zmęczenia,
osłabienia oraz problemy z koncentracją. Ubogie menu atakuje również bardzo
wrażliwy organ, jakim jest wzrok.
Na szczęście można wiele zrobić, by wzrok nie psuł się tak
szybko oraz by oczy nie męczyły się, powodując obniżenie jakości widzenia, w
tym zmniejszenie ostrości wzroku.
Pieczywo razowe i ciemne ziarna
Co należy zrobić?Odstawić biały chleb.
Najlepiej na stałe. Jasne pieczywo nie służy ani Twojej sylwetce, ani zdrowiu.
Zamień je na pieczywo razowe, grube kasze i płatki wielozbożowe. Wszystkie te
składniki są bogate w witaminę B, która jest jednym z podstawowych składników
wspomagających prawidłową pracę nerwu wzrokowego. Są również bogate w selen i
cynk, które działania profilaktycznie, zapobiegając ryzyku wystąpienia
zwyrodnienia plamki.
Nabiał
Nie wybieraj odtłuszczonego nabiału zbyt często. Nie
obawiaj się włączenia w dietę dwa-trzy razy dziennie tłustego nabiału. Możesz
wybrać pełnotłusty twaróg, twarożek, śmietanę, czy jogurt. Zamiast dietetycznej
margaryny można pozwolić sobie także na masło. Dzięki nabiałowi dostarcza się witaminę A, która jest
potrzebna do tego, by widzieć kolory oraz by przeciwdziałać ewentualnym
problemom z widzeniem po zmroku. Witamina A przeciwdziała kurzej ślepocie.
Wątróbka i kukurydza
Witamina A występuje także w wątrobie, oleju
rybim i kukurydzy. Oprócz wspomnianego wyżej działania, ma ona jeszcze inną
korzyść – pozwala zachować odpowiednie nawilżenie oka, poprzez dbanie o
wystarczającą produkcję śluzu. W ten sposób przeciwdziała tak zwanemu
syndromowi suchego oka.
Oleje roślinne
Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na
dobry wzrok jest witamina E. Ta chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki
żółtej, prowadzącej do całkowitej utraty wzroku. Oleje roślinne bogate w
witaminę E mogą być zastępowane także przez duże ilości zielonych warzyw, jak
również produkty mleczne.
Warzywa dobre na wszystko
Na nasz wzrok doskonale wpływają takżewarzywa. Nie
bez przyczyny zaleca się je jeść aż pięć razy dziennie. Oprócz marchewki, z
której zalet można cieszyć się przez cały rok, do menu warto włączyć ciemnozielone
i żółte warzywa. Nie zapominajmy o mniej popularnej u nas dyni. Wybierajmy
także dobrej jakościpomidory oraz wzbogacajmy swoje potrawy
ketchupem o minimalnej zawartości konserwantów. Wszystkie warzywa są doskonałym źródłem witaminy A, która
ze względu na swoją bardzo ważną funkcję jest magazynowana w organizmie, by w
okresach jej niedoboru w diecie móc korzystać z tych wartości, które
zostały zachowane.
Warto również pamiętać o sałacie,
brokułach, kabaczku i zielonym groszku – doskonałym źródle luteiny,
antyoksydantu, który wzmacnia siatkówkę oka. Jej odpowiednia ilość w diecie
daje oczom dodatkową ochronę przed negatywnym wpływem promieniowania UV.
Dzięki temu luteina chroni przed zaćmą. Jest również bardzo pomocna w
zachowaniu zdrowia oczu w przypadku osób często przebywających przed komputerem
oraz przed ekranem telewizora.
Ile luteiny powinno być w
diecie? Eksperci nie mają wątpliwości, że optymalna ilość to 5 mg luteiny (tyle
znajduje się w pół szklance szpinaku). Luteina zmniejsza ryzyko uszkodzenia
plamki żółtej oraz przeciwdziała zaćmie.
Dodatkowo wymienione wyżej warzywa są źródłem zeaksantyny, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne i
chroni przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników. Jak często należy jeść
produkty z zeaaksyntyną? Tutaj eksperci od żywienia dają jednoznaczną
odpowiedź: każdego dnia! Codziennie należy jej dostarczać w ilości równej 1 mg,
czyli tyle, ile znajduje się w czterech łyżkach kukurydzy.
Owoce
Każdego dnia w ramach deseru sięgaj po owoce.
Dwa razy dziennie przekąska z czarnych jagód, borówek amerykańskich, aronii,
czarnych porzeczek, cytrusów lub ciemnych winogron to odpowiednia ilość. W ten
sposób dostarczasz wraz z dietą odpowiednią ilość flawonoidów oraz
witaminy C. Dwie te substancje chronią przed uszkodzeniem plamki żółtej
oraz mają działanie antyoksydacyjne, chroniące przed zbyt szybkim starzeniem
się skóry. Systematycznie dostarczane mogą spowalniać proces pogarszania się
wzroku obserwowany wraz z wiekiem oraz zmniejszać ryzyko uszkodzeń siatkówki.
Dzięki nim można także zadbać o wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz o
dotlenienie siatkówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz